Forum Ekonomi Dunia Fokuskan Kerjasama Antarabangsa
|

Forum Ekonomi Dunia Fokuskan Kerjasama Antarabangsa

Sidang Tahunan Forum Ekonomi Dunia ke-48 yang bertemakan "kongsi nasib dalam dunia yang semakin berbeza" telah dirasmikan di Davos, Switzerland semalam, dengan menfokuskanperbincangan terhadaperti kerjasama antarabangsa semasa persaingan geostrategi yang semakin sengit, di samping isu isu yang penting yang melibatkan keselamatan antarabangsa, perlindungan alam sekitar dan ekonomi sejagat

Turki Lancarkan Misi Ketenteraan terhadap Afrin, Syria
|

Turki Lancarkan Misi Ketenteraan terhadap Afrin, Syria

Perdana Menteri Turki, Binali Yildirim mengumumkan pada 21 Januari bahawa pasukan tentera Turki telah merentas sempadannya dengan Syria pagi semalam untuk melancarkan misi ketenteraan darat terhadap Afrin, kawasan utara Syria. Pada hari yang sama, provinsi Hatay Turki yang terletak di kawasan sempadan dengan Syria mengalami serangan roket yang mengakibatkan seorang maut dan 32 lagi cedera.

Pameran Hasil LMC di Phnom Penh
|

Pameran Hasil LMC di Phnom Penh

Pemeran Hasil Kerjasama Sungai Lancang-Mekong (LMC) telah berakhir di Phnom Penh, Kemboja kelmarin. Pameran yang terutamanya menunjukkan hasil penting yang dicapai sejak mekanisme LMC ditubuhkan itu telah menarik sebanyak 15 ribu pelawat antaranya termasuk pegawai, sarjana, pelajar dan penduduk tempatan negara itu.

Penglibatan DPRK dalam Olimpik Pyeongchang Dibincangkan
|

Penglibatan DPRK dalam Olimpik Pyeongchang Dibincangkan

Republik Rakyat Demokratik Korea (DPRK) dan Korea Selatan mengadakan rundingan peringkat timbalan menteri di Panmunjom semalam bagi membincangkan penglibatan DPRK dalam Sukan Olimpik Musim Sejuk di Pyeongchang bulan depan. Hasil perbincangan, perjanjian kerjasama dengan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) dicapai, selain program latihan bersama atlet ski di Pusat Peranginan Ski Masiryong hujung bulan ini.

Iran Kecam Penempatan Tentera AS di Syria
|

Iran Kecam Penempatan Tentera AS di Syria

Kementerian Luar Iran mengecam rancangan AS menempatkan tentera di sempadan Syria dengan Turki dan Iraq sebagai "campur tangan terang-terangan" dalam urusan domestik Syria.Jurucakapnya, Bahram Qasemi berkata rancangan AS itu akan merumitkan situasi di Syria dan membawa pergolakan lebih buruk.Beliau menggesa Washington mengubah dasar-dasar yang dikatakan "membawa kemusnahan" di Asia Barat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin