Lokasi Anda: Laman Utama > Pelancongan > Panduan Pelancong > Kandungan

Pasar Raya Hong Qiao

2017-05-03 14:53:00

Pasar Raya Hong Qiao

Pasar raya Hong Qiao merupakan pasar raya pelancongan antarabangsa yang amat terkenal di Beijing, China. Lokasinya di sebelah timur Jalan Tiantandonglu dan berhampiran dengan Temple of Heaven, warisan budaya dunia dan destinasi pelancongan yang terkemuka. 

Pasar Raya Hong Qiao

Pada asalnya, pasar Hong Qiao dibina sebagai pasar sayur dan ikan dengan mengutamakan permintaan penduduk tempatan. Dalam tempoh lebih 30 tahun, seiring dengan perkembangan sektor pelancongan, pasar itu diubahsuai menjadi pasar raya barang kesenian, kraftangan dan cendermata antarabangsa. Mutiara menjadi produk yang paling laris dan terkenal di pasar raya itu. Terdapat kira-kira sejuta orang pelancong asing memilih membeli-belah di pasar raya itu setiap tahun.

Pasar Raya Hong Qiao

 Jumlah pengeluaran mutiara dunia mencatat 1,600 tan setiap tahun, manakala jumlah penjualan mutiara di Pasar Raya Hong Qiao mencatat kira-kira 200 tan setiap tahun. Lebih 90% pengusaha di pasar raya itu fasih bertutur bahasa Inggeris.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin