Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Menghayati Budaya Daolang di Kampung Baharu Selatan Xinjiang

2016-10-12 15:52:13

Kaunti Markit terletak di bahagian timur Kashgar, ia merupakan kampung halaman muzik Daolang. Penyanyi terkenal Daolang pernah melawat sini untuk membalajari muzik. Setelah balik dan menaiki panggung, ia mengambil “Daolang”sebagai nama seninya.

Di Markit kita dapat menemukan kebudayaan Daolang, Sekolah Daolang, tarian Daolang, ikan Daolang bahkan kambing Daolang, yang dikatakan kambing paling cantik. Bagaimanapun, yang paling menarik mestilah muzik Daolang Muqam. Katanya 12 Muqam yang sebagai warisan dunia justru berasal dari Dalang Muqam. Perbezaannya, 12 Muqam merupakan kesenian diraja, manakala Daolang amat popular di kalangan rakyat. Lukisan petani juga amat terkenal di sini, lukisan ini seperti grafiti di luar negara. Bagaimanapun, lukisan gambar di sini memperlihatkan masyarakat dan keluarga tempatan, amat mengharukan.

Di Markit kami bukan sahaja telah menghayati kebudayaan dan warisan Daolang, kami juga menghayati perubahan besar di kampung dan rasa terima kasih penduduk tempatan etnik Uygur terhadap kerajaan.


Anda mungkin berminat

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin