Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

China, Myanmar Intensif Kerjasama Tentera

2019-04-11 13:28:23

China bersedia mempertingkat komunikasi strategik, mengintensifkan kerjasama saling untung dan memperkaya perkongsian strategik komprehensif demi faedah sebenar kepada rakyat, bahkan kestabilan dan kemakmuran serantau.

Presiden China, Xi Jinping berujar demikian dalam pertemuan dengan Panglima Angkatan Tentera Myanmar, Min Aung Hlaing di Beijing semalam. 

Beliau menyatakan, kerjasama antara tentera komponen penting perkongsian strategik komprehensif, maka interaksi berkenaan perlu ditingkatkan hingga membina hubungan yang saling percaya dan saling untung dengan komitmen kepada kepentingan keselamatan dan pembangunan kedua-dua negara.

Katanya, China menyokong proses damai Myanmar dan berharap pihak Myanmar dapat sehaluan dengan China untuk memperketat kawalan kawasan sempadan.

Min Aung Hlaing pula menyatakan, pihaknya menyokong dan bersedia mengambil bahagian dalam pembinaan Jalur dan Laluan. Beliau menyuarakan hasrat pihaknya untuk meningkatkan kerjasama pragmatik dalam pelbagai bidang dan mengambil langkah efektif bagi menjaga kestabilan kawasan sempadan dengan China. 


Anda mungkin berminat

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin