Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Raja Thailand Tidak Setuju Kakaknya Bertanding PM

2019-02-10 13:57:37

Puteri Ubolratana Barnavadi, iaitu kakak sulung Raja Thailand, Maha Vajiralongkorn mengumumkan keputusan untuk bertanding jawatan perdana menteri dalam pilihan raya umum yang dijadualkan pada 24 Mac nanti.
Namun, Maha Vajiralongkorn mengeluarkan kenyataan lewat malam kelmarin, menyifatkan tindakan kakaknya itu sebagai tidak sesuai. Ekoran itu, Puteri Ubolratana hari ini merakamkan terima kasih atas sokongan para penyokong, manakala Parti Raksa Chart (PRC) pula menyatakan akan mematuhi titah raja. Thailand adalah negara raja berperlembagaan dan belum ada mana-mana keluarga diraja yang bertanding bagi jawatan perdana menteri sejak 1932. Puteri Ubolratana, 67 tahun, dilucutkan gelaran dirajanya selepas berkahwin dengan seorang warga Amerika Syarikat (AS), Peter Ladd Jensen pada 1972. Bagaimanapun, beliau kembali ke Thailand pada lewat 90-an selepas bercerai. Walaupun, gelarannya tidak pernah dikembalikan, rakyat Thailand tetap melayan dan menghormatinya sebagai anak raja. Pendaftaran calon pilihan raya selama lima hari sudah selesai. Setakat ini, seramai 13,921 orang dari 81 parti akan merebut kerusi dalam Parlimen, manakala 52 calon dari 34 parti akan bertanding jawatan PM.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin