Bahasa Melayu

Wang Yi: China Alu-alukan Kesemua Inisiatif Kerjasama Kondusif

CRI2021-12-19 15:03:43
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Suatu inisiatif adalah kondusif atau tidak bergantung pada sama ada pembangunan diutamakan dalam cadangannya atau tidak, sama ada bersifat terbuka dan inklusif atau tidak, sama ada bersifat menang-menang dan berpanduan atau tidak. Inisiatif yang bertujuan memutuskan perhubungan antara negara serta rantai industri dan pembekalan, mereka-reka 'blok kecil' yang ekseklusif, bahkan menimbulkan konfrontasi politik berdasarkan perbezaan ideologi yang sengaja ditegaskan, ternyatalah tidak selaras dengan arus zaman, dan pasti akan tersingkir dalam sejarah.

Demikian dinyatakan Menteri Luar China, Wang Yi dalam Sidang Tahunan 2021 Majlis Penasihat bagi Forum Jalur dan Laluan untuk Kerjasama Antarabangsa (BRF) yang diadakan secara maya di Beijing kelmarin, susulan Inisiatif Kerjasama Antarabangsa Infrastruktur dan Perjanjian Kerangka Ekonomi Serantau yang dikemukakan sejumlah negara kebelakangan ini.

China mengalu-alukan dan mengambil sikap yang terbuka serta bersedia mengadakan penyelarasan dan kerjasama dengan kesemua inisiatfi yang benar-benar kondusif kepada kesalinghubungan, pembangunan ekonomi, pembaikan hidup rakyat, dan kemajuan masyarakat.

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn