Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Budaya Tradisi > Kandungan

Kalendar 24 Musim: Permulaan Musim Gugur

2015-06-03 11:06:51

Kalendar "24 Musim" China yang bersejarah lebih 2000 tahun merupakan hasil kajian rakyat China setelah menjalankan cerapan cakerawala dan membuat pemerhatian yang teliti dalam bidang meteorologi dan juga warisan budaya yang unik. Kalendar tersebut dapat menjangkakan perubahan suhu udara, penurunan hujan serta cuaca dan telah menjadi alat yang sangat berguna bagi kaum tani kerana daripada kalendar itu, mereka boleh mengetahui masa yang paling sesuai untuk melakukan aktiviti pertanian seperti penanaman dan penuaian.

Kalendar "24 musim" merupakan satu sistem yang membahagikan masa setahun kepada 24 penggal yang panjangnya hampir sama dan perubahan iklimnya tidak besar. Hari pertama setiap penggal telah diberi nama seperti "permulaan musim bunga", "hujan" dan "serangga terjaga".

Kalendar 24 Musim: Permulaan Musim Gugur

Hari "Permulaan Musim Gugur" biasanya jatuh pada 7 hb, 8 hb atau 9 hb bulan Ogos setiap tahun. "Permulaan Musim Gugur" bagi tahun ini akan jatuh pada 7 hb Ogosi. Ketibaan hari itu juga menandakan peredaran musim. Terdapat satu bidalan China berbunyi "angin nyaman akan terasa pada hari "Permulaan Musim Gugur". Ketibaan hari itu menandakan musim panas yang cuacanya panas terik akan berlalu dan musim gugur yang menyamankan akan tiba.

Menurut kaji iklim, jika suhu udara di bawah 22 darjah Selsius selama lima hari berturut-turut barulah boleh diisytiharkan sebagai ketibaan musim gugur. Walau bagaimanapun, oleh sebab wilayah China amat luas, jadi, semasa hari "Permulaan Musim Gugur", suhu udara setiap hari secara puratanya masih berada di atas 22 darjah Selsius di kebanyakan kawasannya. Sebenarnya, musim gugur biasanya akan bermula pada penghujung bulan September. Akan tetapi, rakyat China juga menyifatkan cuaca pada hari "Permulaan Musim Gugur" sebagai "Harimau" untuk menggambarkan betapa panasnya cuaca ketika itu. Setelah hari "Permulaan Musim Gugur" tiba, suhu udara di kebanyakan kawasan di China juga akan kekal tinggi pada 35 darjah Selsius, kadangkala akan mencecah sehingga 40 darjah Selsius seperti harimau yang marah. Punca yang mengakibatkan fenomena panas kembali tersebut ialah tekanan tinggi subtropika Lautan Pasifik Barat yang mempengaruhi cuaca China yang sudah bergerak ke arah selatan berbalik semula ke utara lagi. Dengan tekanan tinggi subtropika tersebut, langit akan menjadi cerah dan mengakibatkan pancaran matahari yang terik dan suhu udara yang tinggi.

Kalendar 24 Musim: Permulaan Musim Gugur

Fenomena tersebut juga sering kita dapati di pelbagai tempat di dunia, misalnya, fenomena itu dikenali sebagai "Musim Panas Wanita Tua" di Britain, manakala "Musim Panas Indian" di Amerika Utara.

Ketibaan hari "Permulaan Musim Gugur" mempunyai makna besar bagi hasil penuaian setahun. Terdapat banyak bidalan yang menggambarkan kesan cuaca pada hari itu terhadap hasil penuaian akan datang. Antaranya ada yang berbunyi, "hujan yang turun pada hari 'Permulaan Musim Gugur' seperti emas". Ini bermaksud hujan pada hari itu adalah sangat berharga. Rakyat China juga telah membuat rumusan berdasarkan pengalaman bahawa jika angin utara bertiup pada hari sebelum "Permulaan Musim Gugur", hujan pasti akan turun selepas hari itu. Jika angin utara sering bertiup selepas hari "Permulaan Musim Gugur", maka bencana kemarau berkemungkinan besar akan berlaku pada musim sejuk nanti.

Kalendar 24 Musim: Permulaan Musim Gugur

Kini, penduduk China masih mengamalkan tradisi dan adat resam tentang hari "Permulaan Musim Gugur" sebagai warisan kebudayaan. Misalnya, penduduk Beijing mempunyai tradisi memakan "daging kambing celur" pada hari "Permulaan Musim Gugur". Perubatan tradisional China berpendapat bahawa daging kambing merupakan makanan yang berzat dan berfungsi untuk memanaskan badan. Oleh sebab cuaca akan berubah dan beransur-ansur sejuk, maka memakan daging kambing akan bermanfaat bagi menyimpan tenaga untuk musim sejuk yang akan datang.

Kaum Tibet berpendapat bahawa musim gugur bukan sahaja merupakan musim penuaian, tetapi juga ialah musim untuk mandi. Mereka percaya bahawa bermandi pada musim gugur boleh menghilangkan penyakit dan kemalangan yang mungkin akan berlaku. Di Tibet dan Provinsi Sichuan di barat daya China, penduduk tempatan akan merayakan permulaan musim gugur setelah tibanya bulan Ogos. Mereka akan mengadakan pelbagai aktiviti yang menunjukkan kegembiraan mereka ketika ketibaan musim gugur.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin