Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Cerita Purba > Kandungan

36 Taktik Peperangan: Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan

2015-03-10 11:19:22

36 Taktik Peperangan merupakan sebuah buku yang di dalamnya terkandung 36 taktik peperangan yang diguna pakai pada zaman purba di China dan diwarisi sehingga hari ini. Taktik-taktik peperangan yang terkandung di dalam buku itu telah diguna pakai di China dalam jangka masa yang panjang dan telah menjadi inti pati kebudayaan tradisi China. Pada masa ini, "36 Taktik Peperangan" telah disesuaikan untuk strategi dalam pelbagai bidang, antaranya termasuklah politik, diplomasi, ilmu-ilmu pengurusan, perdagangan dan lain-lain.

36 Taktik Peperangan: Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan

"36 Taktik Peperangan" tidak ada banyak kandungan yang menjelaskan tentang teori peperangan, sebaliknya lebih tertumpu kepada penggunaan praktikal strategi peperangan.

"36 Taktik Peperangan" merupakan rumusan hasil fikiran ahli ketenteraan yang terunggul pada zaman purba China. Setiap taktik mempunyai tujuan yang jelas dan bersifat praktikal. Kebanyakan taktik tersebut lebih mementingkan perubahan yang tidak dijangka ketika bertempur dengan musuh. 36 Taktik Peperangan diketahui oleh umum melalui pelbagai cara. Ada taktik diberi judul opera, peribahasa atau peristiwa yang pernah berlaku dalam sejarah China. Oleh sedemikian, orang ramai lebih mudah untuk memahami teori dan ilmu ketenteraan yang terkandung di dalam buku itu.

36 Taktik Peperangan: Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan

Taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan" banyak diguna pakai dalam pertempuran dengan cara mengelakkan bertempur langsung dengan musuh yang bersemangat tinggi dan menjadikan mereka menggunakan tenaga secara sia-sia sambil mengumpulkan dan menghematkan tenaga sendiri. Tunggulah sehingga saat musuh telah penat dan bingung, baru menyerangnya secara mendadak. Dengan begitu, anda pasti akan dapat mengalahkan musuh dengan senang sahaja. Taktik tersebut amat berguna bagi pihak yang lebih lemah semasa bertempur dengan musuh yang lebih perkasa.

Ahli ketenteraan zaman purba China berpendapat, kelemahan dan kelebihan boleh saling berubah menjadi perkara sebaliknya. Ini seperti 24 jam sehari yang terdiri daripada siang dan malam, jika siang menjadi panjang, malam akan menjadi pendek secara relevan. Jika malam menjadi panjang, maka siangnya pula akan menjadi pendek.

Dalam keadan apabila kekuatan antara kedua-dua pihak yang sedang bertempur tidak berubah, jika kekuatan pihak musuh berubah menjadi lemah, maka kekuatan sendiri akan menjadi kuat secara relevan.

Terdapat banyak ahli ketenteraan pada zaman purba China pernah menggunakan taktik tersebut.

Contohnya, pada zaman kerajaan Tiga Negeri iaitu pada tahun 220 Masihi hingga tahun 280 Masihi, negeri Wu telah membunuh Panglima Guan Yu dari negeri Shu. Raja negeri Shu, Liu Bei keberangan dengan terbunuhnya panglimanya lalu baginda telah mengetuai tentera sebanyak 700 ribu orang untuk menghapuskan negeri Wu.

Tentera negeri Shu yang berkelebihan dari segi geografi telah memenangi banyak pertempuran dalam perang dengan tentera negeri Wu. Lalu, raja negeri Wu telah memilih Lu Xun, seorang pegawai tentera yang muda untuk memimpin tentera dan mempertahankan negeri itu daripada serangan negeri Shu.

Setelah membuat penganalisisan terhadap situasi semasa, Lu Xun telah membuat keputusan untuk melaksanakan pengunduran strategik. Dengan berbuat begitu, tentera negeri Shu akan berada dalam keadaan yang pasif dan kehilangan musuh untuk bertempur. Ini akan melunturkan semangat perjuangan dalam kalangan askar tentera negeri Shu. Ketika melihat tentera negeri Shu telah menjadi penat dan kurang bersemangat, tentera negeri Wu telah melancarkan serangan balas yang menyeluruh terhadap tentera negeri Shu pada setengah tahun kemudian dan berjaya menewaskan musuhnya yang lebih gagah dahulu.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin