Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Kraf Tangan > Kandungan

Seni Guntingan Kertas

2015-05-07 11:33:23

Seni Guntingan Kertas

Guntingan kertas merupakan salah satu seni tradisional yang paling popular di China. Hingga sekarang, sudah tiada orang mengetahui sejarah asal usulnya. Ada orang berpendapat bahawa guntingan kertas pada mula-mulanya digunakan untuk upacara keagamaan dan pemujaan pada zaman purba. Orang zaman dahulu biasanya menggunting kertas untuk dijadikan bentuk haiwan dan manusia. Guntingan kertas itu kemudiannya akan dikebumikan bersama-sama mayat atau dibakar semasa upacara pengebumian sebagai pendamping orang mati.

Seni Guntingan Kertas

Tetapi pada 1,000 tahun yang lalu, guntingan kertas lebih banyak digunakan dalam bidang penghiasan. Menurut catatan sejarah, wanita pada zaman Dinasti Tang iaitu pada abad ke-7 hingga ke-8 Masihi pernah menggunakan guntingan kertas sebagai hiasan kepala. Orang pada zaman itu juga mempunyai kebiasaan membuat rama-rama daripada guntingan kertas untuk menyambut kedatangan musim bunga. Pada zaman Dinasti Song iaitu pada abad ke-12 Masihi, guntingan kertas telah digunakan sebagai hiasan buah tangan dan rumah. Tukang yang membuat guntingan kertas telah muncul pada masa itu.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin