Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Kraf Tangan > Kandungan

Keris Tibet

2015-03-12 13:39:52

Keris Tibet

Keris Tibet telah mempunyai sejarah lebih 1600 tahun. Ia juga di gelar "Keris Zhele Ganbu". Menurut cerita, nama ini diberikan untuk memperingati seorang pahlawan Tibet, Zhele Ganbu. Kononnya, pada zaman purbakala, sebagai etnik penggembala, hampir setiap orang Tibet mempunyai keris sendiri. Namun, bangsawan berasa takut kalau-kalau hamba mereka akan melawan dan memberontak, lalu meminta semua penggembala menyerahkan keris mereka. Ramai juga hamba yang ditangkap kerana enggan menyerahkan keris mereka. Untuk menyelamatkan kawan-kawannya, Zhele Ganbu telah melawan seorang bangsawan dengan kerisnya dan akhirnya terkorban.

Keris Tibet

Kebanyakan keris Tibet dibuat oleh tukang yang mahir. Di atasnya diukir dengan gambar-gambar yang cantik dan perkataan dalam bahasa Tibet. Keris Tibet telah menjadi sejenis kraf tangan etnik Tibet yang istimewa. Jika Keris Tibet dihadiahkan kepada orang etnik Tibet yang baru berkahwin atau yang baru melahirkan anak, mereka akan merasa sangat gembira dan dihormati.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin