Lokasi Anda: Laman Utama > Pelancongan > Panduan Pelancong > Kandungan

Mi Tarik Lanzhou

2016-12-23 10:08:18

Mi Tarik Lanzhou

Jika Muslim asing yang hendak melawat China, mereka mungkin bimbang akan susah mencari makanan halal. Sebenarnya, hal ini tidak menjadi masalah kerana Mi Tarik Lanzhou yang halal mudah didapati di mana-mana bandar raya, bandar kecil malah pekan.

Mi Tarik Lanzhou

Mi Tarik Lanzhou yang berasal dari Lanzhou, ibu kota provinsi Gansu, China sudah bersejarah 200 tahun. Mi jenis itu tersenarai sebagai salah satu daripada 10 jenis mi yang paling terkenal di China serta salah satu daripada tiga jenis makanan segera tradisional yang paling popular di China.  Mi Tarik Lanzhou yang begitu popular di seluruh China tidak terlepas dari rasanya yang sedap, berzat dan harganya yang murah.  

Mi Tarik Lanzhou

Menurut statistik berkenaan, terdapat lebih 900 buah restoran mi tarik di bandar Lanzhou. Setiap restoran rata-rata menjual lebih 800 mangkok mi tarik tiap-tiap hari. Memandnagkan jumlah penduduk di Lanzhou mencecah 2.5 juta orang ditambah lagi sebahgain penduduk migran, ini bermakna, satu perempat keseluruhan penduduk di bandar itu memilih makan semangkok mi tarik tiap-tiap hari.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin