Lokasi Anda: Laman Utama > Pelancongan > Tarikan Bandar > Kandungan

Pengajaran Lawatan Di Sichuan 2017

2017-05-15 15:49:04

Oleh: Azman Anuar

Perjalanan pengembaraan saya dalam siri Lawatan Laluan Sutera 2017 di provinsi Sichuan memberi banyak kenangan dan pengalaman indah. Antara yang dapat saya lontar dalam cacatan pendek ini ialah:

1. Teknologi Lama Masih Digunakan

Projek perairan Duajiangyan yang sudah berusia lebih dua ribu tahun itu masih memberi khidmat kepada warga Sichuan. Teknologi lama jangan terus diubah.

2. Terokai Suasana Lampau

Menyusuri Jalan Jinli dan Jalan Lebar dan Sempit di kota Chendu mengimbau bayangan pada zaman dinasti lampau. Reka bentuk bangunan lama dan pameran kraf tangan dan budaya tradisi terus dipertahankan daripada ancaman pemodenan.

3. Pengekalan Persembahan Opera dan Teater

Walaupun sudah lama tetapi dengan unsur yang baharu dalam persembahan Opera Sichuan yang topengnya bertukar dengan pelbagai corak menyebabkan ia terus diminati. Begitu juga persembahan teater muzikal bercirikan muzik tradisional Tibet terus ditonton dan mesej bencana gempa bumi di Sichuan sembilan tahun lalu membekaskan kesan di hati penonton.

4. Pemeliharaan Haiwan Daripada Pupus

Haiwan yang hampir pupus iaitu beruang panda gergasi dijaga dengan baik di Pusat Konservasi Panda Chengdu. Di samping pengawalan pembiakannya, ia dapat menarik kesedaran orang ramai yang datang melawatnya.

5. Kaedah Penjagaan Taman Negara

Taman Negara Huang Long dengan keunikan Kolam Lima Warna dan Taman Negara Jiuzhaigou dengan keindahan panorama beberapa Tasik Lima Warna dan air terjunnya dijaga rapi daripada pencemaran. Tiada kenderaan luar dibenar masuk ke kawasan larangan itu.

6. Etnik Minoriti Dibantu

Masyarakat Tibet, penduduk beragama Islam dan etnik kecil lain tidak disisih daripada pembangunan ekonomi.

7. Menyihatkan Badan

Sungguh menyihatkan walaupun keletihan. Bayangkan dalam sehari memerlukan kami membuat lebih 10,000 langkah. Tiada tempat yang apabila turun bas sahaja sudah sampai ke pintu masuk tempat yang dituju.


Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin