Lokasi Anda: Laman Utama > Pelancongan > Tarikan Bandar > Kandungan

Salam Perkenalan dari Jiayuguan

2015-06-19 11:16:48

(Oleh Zaidah Ahmad Rosly)

Hari ini saya menghabiskan masa satu hari bersiar-siar di Jiayuguan. Bermula dari pusat bandar ke beberapa destinasi pelancongan utama di daerah tersebut. Antara destinasi pelancongan tersebut termasuklah Taman Burung Merak, Estet Arak Zixuan, Tembok Besar Ming dan Taman Tema Fantawild.

Salam Perkenalan dari Jiayuguan

Daripada pengamatan saya, walaupun daerah ini belum lagi dalam kategori maju, namun daerah ini memiliki keinginan dan keazaman yang kuat untuk berkembang maju seperti daerah-daerah lain di China. Dengan mengambil semangat besi dan keluli yang menjadi nadi perindustrian, ditambah pula dengan kedudukan sebagai pusat lalu lintas Jalan Sutera, saya yakin keinginan dan keazaman tersebut tidak mustahil untuk menjadi kenyataan.

Kemajuan dan kemodenan bukanlah perkara penting yang perlu dikejarkan dalam kehidupan, walaupun pada ketika ini semua orang mahu maju dan moden. Yang lebih penting dalam kehidupan ialah menjalani kehidupan dengan serba "kecukupan". Kecukupan itu sendiri sebenarnya terlalu subjektif kerana keperluan manusia berbeza-beza. Namun, saya fikir fasa pembangunan yang sedang dilalui oleh Jiayuguan pada ketika ini dalam keadaan yang "cukup" bagi penduduknya. Hal ini jelas dapat dilihat pada keharmonian dan kesejahteraan yang ditunjukkan oleh masyarakatnya.

Salam Perkenalan dari Jiayuguan

Sebagai seorang pelancong yang hanya singgah seketika di Jiayuguan, saya dapat membeli atau memperoleh segala keperluan saya. Makanan halal yang menyelerakan dengan pelbagai pilihan menu, kemudahan mesin teler automatik (ATM) di bank, perkhidmatan komunikasi dan Internet, kelengkapan dandanan diri, dan sebagainya. Sekiranya saya, yang datang dari kawasan yang jauh lebih maju dari Jiayuguan juga berasa cukup dan berpuas hati, saya percaya penduduk yang mendiami Jiayuanguan selama bertahun-tahun, berbelas-belas tahun, malahan berpuluh-puluh tahun juga akan merasai perasaan yang sama dengan saya.

Dari segi pelancongan pula, walaupun bukan yang terbaik, namun tetap memiliki keunikan dan keistimewaannya yang tersendiri. Jiayuguan, dari sisi yang lain, saya melihat begitu berbangga untuk menunjukkan segala khazanah yang dimiliki oleh mereka. Dengan kedudukan yang terletak di persimpangan empat provinsi, iaitu Gansu, Xinjiang, Qinghai dan Monggolia Dalam, mungkin sudah boleh dibayangkan betapa berwarna-warninya kebudayaan dan sejarah Jiayuguan dengan gabungan 23 etnik minoriti.

Selain itu, ada satu hal lagi yang menarik hati. Pada satu pagi, apabila keluar sahaja daripada hotel, saya terpandang akan sebuah gunung nun jauh di hadapan hotel saya. Hati saya terus berdetik, "Adakah Gunung Fuji di hadapan saya?" Saya tahu apabila saya berkata, saya melihat Gunung Fuji, anda tentu akan membayangkan puncak gunung yang dibaluti salji.

Memang benar saya melihat pemandangan tersebut. Sekiranya Gunung Fuji, pemandangan yang biasa dilihat atau dirakam ialah puncaknya, tetapi pemandangan yang saya lihat di sini ialah pergunungan yang bersalji. Keadaan tersebut membuatkan saya tidak sabar-sabar untuk bertanya kepada pemandu pelancong mengenai hal tersebut. Menurut mereka, Jiayuguan terletak di kaki Gunung Mazong di sebelah utara, manakala Gunung Qilian di sebelah selatan dan gunung yang bersalji itu ialah Gunung Qilian.

Saya selalu terbaca tentang gunung yang bersalji sepanjang tahun, walaupun kurang yakin pada mulanya, namun kini saya yakin 300 peratus akan kewujudan gunung bersalji tersebut. Sekiranya Gunung Fuji terkenal dengan pemandangan puncaknya yang bersalji, tetapi Gunung Qilian begitu menawan dengan pemandangan pergunungannya yang bersalji. Walaupun saujana mata memandang, saya dapat melihat keindahan rupanya bak lukisan, merasai kedinginan hawanya dan meyakini keutuhan gunungnya.

Mungkin sehari tidak cukup untuk betul-betul mengenali Jiayuguan, namun saya tahu Jiayuguan akan terus melangkah ke hadapan. Seperti yang pernah saya katakan sebelum ini, "kesederhanaan" Jiayuguan telah memikat hati saya dan tidak mustahil akan memikat hati anda juga. Yang penting, bukalah pintu hati kita untuk menerima "salam perkenalan" yang dihulurkan oleh Jiayuguan. Bukan banyak atau sedikit "hidangannya" yang menjadi ukuran, tetapi keikhlasan untuk memberi yang patut dinilai dengan sebaik-baiknya.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin