Lokasi Anda: Laman Utama > Pelancongan > Tarikan Bandar > Kandungan

Kereta Api Laju China, Teknologi yang Boleh Diyakini

2015-06-18 13:41:55

Selain itu, kerusi yang disediakan juga selesa dan boleh dilaraskan mengikut keselesaan, di samping jarak antara kerusi yang tidak terlalu rapat menambahkan rasa seronok sepanjang perjalanan. Keselesaan seperti itu tidak akan diperoleh sekiranya menaiki kapal terbang, khususnya kelas ekonomi. Dengan harga tiket kapal terbang yang lebih mahal, ternyata pilihan menggunakan kereta api laju untuk ke Xi'an adalah pilihan yang bijak. Oh, ya! Satu lagi perkara penting yang perlu dikongsi ialah menurut salah seorang pegawai yang bertugas, peratusan kereta api laju tersebut akan tiba lewat adalah 99.99 peratus. Maklumat ini sangat penting, khususnya kepada ahli-ahli perniagaan kerana bagi mereka masa itu seperti emas. Sedikit kelewatan ada kalanya akan menyebabkan kerugian yang besar kepada mereka.

Tenang dan indah. Itulah perkataan yang terbit di minda sepanjang perjalanan menaiki kereta api laju dari Beijing ke Xi'an. Kereta api tersebut memulakan perjalanan dengan lembut dan perlahan, sebelum meningkatkan kelajuan. Tidak ada sedikit pun perasaan cemas atau takut semasa kereta api hendak memulakan perjalanan seperti rasa cemas semasa kapal terbang hendak memulakan penerbangan. Segala-galanya lancar dan menenangkan hati. Ditambah pula dengan pemandangan yang indah, cuaca yang cerah dan langit yang biru seakan-akan telah melengkapkan keseluruhan perjalanan kami. Apabila tiba di Xi'an, ada penumpang yang sudah bersiap sedia untuk mengambil bagasi masing-masing yang diletakkan pada rak di bahagian atas kepala. Walaupun ramai orang di gerabak tersebut, namun proses mengambil bagasi masing-masing berjalan dengan baik dan tidak berlaku kesesakan seperti yang sering berlaku di dalam kapal terbang.

Kereta Api Laju China, Teknologi yang Boleh Diyakini

Selain itu, pujian juga harus diberikan kepada seluruh petugas kerana telah memberikan perkhidmatan yang baik dan sentiasa membantu memudahkan segala urusan para penumpang serta senyuman selamat jalan yang sungguh manis. Mereka juga kelihatan segak dan menarik dengan uniform masing-masing. Mungkin ini adalah pengalaman pertama menaiki kereta api laju dari Beijing ke Xian, namun bukanlah yang terakhir. Semoga ini akan membuka ruang dan peluang pada masa akan datang untuk menggunakan perkhidmatan kereta api laju China ke destinasi pelancongan yang lain pula. Detik-detik itu memang sangat dinanti-nantikan. 

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin