Lokasi Anda: Laman Utama > Pelancongan > Tarikan Bandar > Kandungan

Kereta Api Laju China, Teknologi yang Boleh Diyakini

2015-06-18 13:41:55

(Oleh Zaidah Ahmad Rosly)

Kereta Api Laju China, Teknologi yang Boleh Diyakini

Apabila diberi peluang untuk menaiki kereta api laju dari Beijing ke Xi'an, sudah tentu peluang tersebut tidak akan ditolak, sementelah inilah pengalaman pertama menaiki kereta api laju. Dari hari ke hari perasaan teruja itu seperti sudah tidak dapat dibendung lagi. Hati sering berbisik sendiri, "Bagaimanakah rasanya menaiki kereta api laju di China?"

Akhirnya hari yang ditunggu-tunggu pun tiba. Maka, tanggal 11 Jun 2015, bersempena dengan Kembara Sutera 2015, impian pun terlaksana. Kereta api laju yang kami naiki dari Beijing ke Xi'an akan bertolak pada pukul 2.00 petang. Kami dijangka tiba di Xi'an pada pukul 6.30 petang. Oleh itu, masa perjalanan mengambil masa empat jam tiga puluh minit, lewat dua jam sekiranya menaiki kapal terbang.

Kereta Api Laju China, Teknologi yang Boleh Diyakini

Menurut maklumat yang diperoleh, kereta api laju China terdiri daripada kelas perniagaan, kelas pertama dan kelas kedua. Walaupun diberikan peluang untuk menaiki kereta api laju kelas kedua, namun tetap berasa bahagia dan teruja seumpama menaiki kereta api laju kelas perniagaan.

Perasaan suka atau selesa semasa menggunakan sesuatu produk atau perkhidmatan memang tidak boleh dipaksa-paksa. Perasaannya adalah seperti perasaan jatuh cinta kepada seseorang. Perasaan itu akan lahir dengan sendiri tanpa disedari. Walaupun pertama kali merasai pengalaman menaiki kereta api laju dan kereta api laju yang dinaiki itu kereta api laju kelas kedua, oleh sebab produk dan perkhidmatan yang disediakan itu mempunyai kualiti dan mencapai standard yang tinggi, maka "kelas dua" tersebut seolah-olah sudah hilang daripada ingatan ataupun tidak terasa langsung. Oleh itu, para penumpang tidak perlu bimbang atau berfikir banyak kali untuk memilih "kelas kedua" ini kerana perkhidmatan yang disediakan pasti tidak akan mengecewakan anda dan baki wang yang ada itu bolehlah anda gunakan untuk membeli-belah di Xi'an. Keadaan ini sudah tentu akan memberikan keseronokan berganda kepada anda.

Kereta Api Laju China, Teknologi yang Boleh Diyakini

Dari segi kebersihan, memang tidak dinafikan para pekerja begitu komitmen menjalankan tanggungjawab masing-masing. Setiap beberapa jam sekali, pasti akan ada yang berulang-alik untuk mengemop lantai dan tidak lama selepas itu, akan ada pula seseorang yang membawa beg plastik hitam sambil bertanya kalau-kalau ada sampah yang mahu dibuang.

Sekiranya hendak diberikan markah, bahagian keselesaanlah yang patut diberikan markah yang tinggi. Rata-rata para penumpang, apabila duduk sahaja di tempat masing-masing mula menonton video sama ada menggunakan komputer bimbit, telefon bimbit atau ipad. Tidak kurang juga yang tidur atau membaca buku. Sekiranya mahu makan dan minum sambil berbual-bual, ramai juga yang ke kantin. Makan dan minum dengan duduk berhadap-hadapan sambil ditemani pemandangan yang indah tentu mengasyikkan. Sekiranya sebelum ini suasana seperti itu sering dilihat dalam filem-filem, namun kini pengalaman tersebut sudah pun dialami sendiri.

Kereta Api Laju China, Teknologi yang Boleh Diyakini

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin