Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Xi Jinping Temui Emmanuel Macron

2018-01-09 15:46:06

Xi Jinping Temui Emmanuel Macron

Presiden China Xi Jinping ditemui Presiden Perancis, Emmanuel Macron yang dalam rangka lawatan rasmi ke China di Wisma Tetamu Negara Diaoyutai, Beijing semalam.

Xi dalam pertemuan itu berkata, China dan Perancis mempunyai kebudayaan dan sejarah yang cemerlang. Presiden Macron memilih China sebagai destinasi pertama dalam lawatannya pada tahun yang baharu. Ini mencerminkan tumpuan tinggi Presiden Macron terhadap hubungan dengan China.

Beliau menyatakan, terdapat banyak unsur yang tidak menentu di dunia pada masa ini. Komuniti berkongsi nasib sesama insan yang dikemukakan oleh China mempunyai persamaan dengan anjuran Perancis. China bersedia untuk meningkatkan kerjasama dengan Perancis dalam pelbagai bidang dalam rangka inisiatif Jalur dan Laluan (B&R), agar mendorong kemakmuran dan kestabilan dunia pada era baharu.

Macron amat gembira untuk melawat China dan berharap lawatan kali ini dapat menguatkan kepercayaan kedua-dua pihak dan mendorng hubungan China-Perancis malah China-Eropah. Perancis bersedia terlibat dalam inisiatif B&R, dan bekerjasama dengan China untuk membuat sumbangan kepada penyelesaian masalah global seperti perubahan iklim.


Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin