Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Tetap Mahu Dialog Isu Peluru Berpandu

2019-08-19 13:41:09

Rusia tetap mahu meneruskan dialog dengan Amerika Syarikat (AS), meskipun Washington telah menarik diri daripada perjanjian Kuasa Nuklear Jarak Sederhana (INF).

Menteri Pertahanan Rusia, Sergey Shoygu dalam temu bual bersama saluran televisyen “Rusia-24" Sabtu lalu menyatakan, pintu rundingan pihaknya sentiasa terbuka.

Rusia tidak akan mengambil sebarang tindakan hinggalah munculnya sistem peluru berpandu jarak sederhana dan pendek di Eropah. Pendekatan sama akan diambil berhubung Asia Pasifik.

Shoygu berkata, sejak Februari lagi, kementeriannya telah berkali-kali menyarankan dialog dengan AS bagi memulihkan INF. Rusia juga mencadangkan perkongsian maklumat peluru berpandu 9M729 dengan AS, namun tidak mendapat sebarang respons.

Pada Disember tahun lepas, AS menuduh Rusia melanggar lingkungan jarak yang ditetapkan INF dengan membangunkan peluru berpandu krus 9M729.

Pada 2 Ogos tahun ini, AS mengumumkan pengunduran daripada INF. Susulan itu, Rusia menggantung pelaksanaan perjanjian tersebut.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin