Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Dasar Sedia Ada Jamin Kemakmuran Hong Kong

2019-08-02 16:08:13

Ahli Dewan Negara China, Yang Jiechi menyatakan dasar-dasar yang sedia terlaksana menjamin kemakmuran dan ketenteraman Hong Kong.
Dasar "satu negara, dua sistem", "orang Hong Kong mentadbir Hong Kong" dan autonomi bertarafp tinggi yang dilaksanakan setelah Hong Kong kembali ke tanah air, membolehkan wilayah pentadbiran khas itu berkembang maju bersama-sama seluruh negara.
Beliau yang juga ketua Suruhanjaya Urusan Luar Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China menyatakan, dasar "satu negara, dua sistem" akan terus diamalkan.
Sejak Jun lalu, tunjuk perasaan dan perhimpunan besar-besaran berlaku di Hong Kong susulan pemindaan Ordinan Pesalah Pelarian dan Ordinan Bantuan Perundangan dalam Isu Jenayah. Insiden kekerasan yang dilakukan sesetengah pemprotes telah menjejaskan keselamatan awam, kedaulatan undang-undang, ketenteraman sosial, kehidupan penduduk, malah imej Hong Kong di persada antarabangsa.
China membantah keras tindakan negara-negara Barat seperti AS yang mencampuri situasi di Hong Kong.
Yang Jiechi sekali lagi menegaskan bahawa urusan Hong Kong adalah urusan domestik China, dan tiada kuasa luar yang berhak campur tangan. Sebarang percubaan untuk mengganggu pembangunan Hong Kong, mengekang kemajuan China, ataupun menghalang kebangkitan nusa dan bangsa China pasti berakhir dengan kegagalan.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin