Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

UNCTAD: Status Anggota Dinilai Sendiri

2019-08-01 14:20:39

Laporan terkini Persidangan Bangsa-bangsa Bersatu Mengenai Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD) menyebut bahawa status negara anggota perlu dinilai sendiri berdasarkan keadaan sebenar masing-masing.
Pakar percaya, ini mencerminkan pendirian UNCTAD dan para anggotanya mengenai isu tersebut. Percubaan Amerika Syarikat (AS) untuk memaksa peraturan berkaitan status negara anggota membangun diubah tidak akan berjaya.
Laporan berkenaan merumuskan, masih terdapat jurang pembangunan yang besar antara negara maju dan membangun, walau apa kemajuan yang dicapai masing-masing dalam suku abad lalu. Pembangunan bukan sekadar perdagangan, malah merangkumi ekonomi, sosial, alam sekitar dan sebagainya, yang semuanya perlu dinilai dari perspektif negara anggota sendiri.
Baru-baru ini, AS menggesa Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) mengubah peraturan mengenai status negara membangun dalam masa 90 hari. Ini kali ketiga AS membangkitkan isu terlibat.
Pengarah Insititut Penyelidikan WTO di bawah Universiti Ekonomi dan Perdagangan China, Tu Xinquan menyatakan laporan UNCTAD itu menunjukkan komitmennya untuk mengekalkan sistem penentuan status yang sedia ada. Beliau percaya, tindakan AS yang berbaur unilateralisme pasti gagal mencapai objektifnya.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin