Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Menteri Luar China, Indonesia Temu di Bangkok

2019-07-31 12:52:02

Menteri Luar China, Wang Yi bertemu dengan rakan sejawatnya dari Indonesia, Retno Marsudi di Bangkok, Thailand sempena siri persidangan menteri luar ASEAN semalam.
Wang berkata, China mementingkan peranan dan kedudukan Indonesia di arena antarabangsa. China dan Indonesia jiran baik dan mempunyai potensi kerjasama yang meluas.
China bersedia bersama-sama Indonesia mengatur interaksi peringkat tinggi yang seterusnya, bagi melonjakkan kerjasama dua hala ke satu tahap yang lebih tinggi. China mahu bergabung tenaga dengan negara-negara ASEAN termasuk Indonesia, merapatkan kerjasama demi kemakmuran dan ketenteraman serantau.
Retno Marsudi pula berkata, pihaknya mahu memperkukuh rasa saling percaya dalam politik dan menggalakkan perkembangan berterusan hubungan dua hala.
Beliau memaklumkan, Presiden Joko Widodo akan mengadakan lawatan ke China dan menghadiri Ekspo Import dan Eksport Antarabangsa China ke-2 pada November akan datang.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin