Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Itali Masuk BRI

2019-03-24 16:08:00 CRI

Kerajaan China dan Itali menandatangani memorandum persefahaman bagi mendorong pembangunan Inisiatif "Jalur dan Laluan" (BRI). Itali menjadi negara pertama antara Kumpulan 7 (G7) yang memeterai dokumen berkenaan dengan China.

Menurut kenyataan bersama, kedua-dua negara ini menyedari terdapatnya potensi besar dalam BRI yang dilihat mampu menggalakkan kesalinghubungan, maka bersedia mempertingkat penyelarasan dalam jaringan pengangkutan pan-Eropah dan kerjasama dalam pelabuhan, logistik serta pengangkutan laut.

Dengan itu, lebih 150 buah negara dan pertubuhan antarabangsa di dunia telah menandatangani dokumen berhubung BRI dengan China, sejak inisiatif berkenaan disarankan Presiden Xi pada tahun 2013.

Kini, China merupakan rakan dagang terbesar bagi Itali di Asia, manakala Itali adalah rakan dagang kelima terbesar bagi China di Kesatuan Eropah, dan sumber kelima terbesar Pelaburan Langsung Asing (FDI). Jumlah perdagangan bilateral melebihi USD 50 bilion (RM203 bilion), dan pelaburan bilateral mencecah USD 20 bilion (RM81 bilion) pada tahun 2018.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin