Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Cetusan Baharu Tamadun Timur dan Barat

2019-03-23 15:38:00 CRI

China dan Itali, dua tamadun yang bersejarah. Kedua-dua negara disarankan mempertingkat pertukaran sosiobudaya, memperhebat kerjasama dalam kebudayaan, pendidikan, perfileman dan televisyen, media, serta memperkukuh persefahaman dalam kalangan rakyat.

Demikian dinyatakan Presiden China, Xi Jinping ketika menemui rakan sejawatnya dari Itali, Sergio Mattarella di Jabatan Presiden semalam.Menurut Mattarella, Itali dan China mempunyai tamadun yang bersejarah ribuan tahun, rakyat kedua-dua negara ini memiliki kebijakan untuk menangani cabaran yang dihadapi pada zaman ini.Ketika menghadiri sidang media, Xi berkata, China bersedia berganding bahu dengan Itali bagi menggalakkan rasa saling belajar antara pelbagai tamadun, mengekalkan kerjasama yang saling menguntungkan, supaya mendinamikkan Laluan Sutera dan berkongsi hasil pembangunan dengan seluruh dunia.

Mattarella berkata, Itali menyokong inisiatif "Jalur dan Laluan" yang disarankan Presiden Xi, kerana ia membantu kesalinghubungan dan pembangunan bersama Eurasia.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin