Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

AS Digesa Stabilkan Hubungan dengan China

2019-03-23 15:10:00 CRI

Tindakan badan pertahanan Amerika Syarikat (AS) yang mengheboh-hebohkan teori ancaman negara lain untuk mendapat lebih banyak faedah adalah amat berbahaya dan tidak berpandangan jauh.

Demikian ujar jurucakap Kementerian Pertahanan China, Wu Qian dalam sidang media di Beijing semalam.

Baru-baru ini, Pemangku Setiausaha Pertahanan AS, Patrick Shanahan dan Pengerusi Ketua Turus, Jeneral Joseph F. Dunford mengheboh-hebohkan "teori ancaman China" ketika memberikan keterangan dalam sesi pendengaran bajet pertahanan negara bagi tahun fiskal 2020 Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Senat AS.

Mengulas tindakan pegawai tentera AS tersebut, Wu menyatakan bahawa tentera China kini memikul lebih banyak tanggungjawab antarabangsa di samping menawarkan lebih banyak produk keselamatan awam, dan telah mendapat pujian daripada masyarakat antarabangsa.

AS digesa mengikis amalan mentaliti Perang Dingin, memandang pembangunan pertahanan dan tentera China dari perspektif objektif, tidak mengeluarkan sebarang kenyataan berbaur negatif, dan mengambil tindakan praktikal bagi menggalakkan hubungan bilateral dan hubungan antara tentera kedua-dua negara berkembang ke arah yang sihat dan stabil.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin