Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Pertemuan Trump-Kim di Hanio

2019-02-09 14:30:46

Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump menerusi akaun Twitternya menyatakan bahawa pertemuan pemimpin AS dan Republik Rakyat Demokratik Korea (DPRK) kedua dijadualkan di Hanoi, ibu negara Vietnam pada 27 hingga 28 Februari ini.

Menurut Trump, beliau menanti-nantikan pertemuan dengan pemimpin tertinggi DPRK, Kim Jong-un bagi menggalakkan proses damai. Beliau turut berkata, ekonomi DPRK akan menjadi makin kuat di bawah pimpinan Kim. Rundingan antara wakil khas AS bagi dasar DPRK, Stephen Biegun dengan DPRK amat konstruktif.

Menurut kenyataan Jabatan Negara AS, Biegun dan pegawai DPRK telah membincangkan pelaksanaan komitmen yang dibuat antara pemimpin kedua-dua negara di Singapura tahun lalu.

Biegun pada 31 Januari berkata, pihakna berharap dapat mencapai kemajuan konkrit dalam mesyuarat kerja menjelang pertemuan pemimpin kali kedua. Tegasnya, AS tidak akan membatalkan sekatan terhadap DPRK sebelum negara itu melupuskan nuklear.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin