Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

TBC Rangsang Penggunaan di China

2019-02-08 11:24:26

Seiring dengan kehidupan rakyat China yang bertambah baik, penggunaan semasa perayaan Tahun Baharu Cina (TBC) turut meningkat.
Statistik menunjukkan jumlah jualan runcit serta makanan dan minuman (F&B) dalam tujuh hari sempena TBC tahun 2018 mencatat RMB926 bilion (RM559 bilion), meningkat 10.2% berbanding tahun sebelumnya. Angka ini dijangka akan melebihi RMB1 trilion pada TBC ini.
Kebelakangan ini, pelancongan juga telah menjadi salah satu perbelanjaan utama rakyat China ketika TBC. Pada cuti panjang sempena TBC 2018, jumlah pelancong di seluruh negara mencatat 386 juta. Angka itu dijangka melonjak kepada 400 juta tahun ini, dengan kira-kira 7 juta memilih destinasi di luar negara.
Dengan taraf hidup yang semakin meningkat, muncul juga trend membeli-belah secara dalam talian atau dari luar negara. Trend ini dilihat dalam kalangan penduduk di seluruh negara biar di bandar ataupun di kawasan desa.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin