Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

“TBC Gembira” Buka Tirai di Thailand

2019-02-07 11:35:49

Aktiviti "Tahun Baharu Cina yang Gembira" membuka tirainya di Bangkok Isnin lalu, anjuran bersama Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan China, Kementerian Pelancongan dan Sukan Thailand, Kedutaan Besar China dan Jabatan Pelancongan Negara Thailand.

Duta Besar China, Lyu Jian dan Menteri Pelancongan dan Sukan Thailand, Weerasak Kowsurat menyampaikan mogaan baik kepada rakyat kedua-dua negara.

Lyu Jian dalam ucapannya berkata, aktiviti "Tahun Baharu Cina yang Gembira" telah diadakan dengan jayanya selama 15 tahun berturut-turut. Pada tahun-tahun kebelakangan ini, kerjasama dalam sektor budaya dan pelancongan antara kedua-dua negara semakin rapat hingga mendinamikkan perkembangan hubungan dua hala.

Beliau berkata, pada 2018, Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI) China diselaraskan dengan strategi Thailand 4.0 dan Koridor Ekonomi Timur, membawa limpahan manfaat kepada rakyat kedua-dua negara. Pada tahun ini, China dan Thailand akan terus mengintensifkan kerjasama pragmatik berkenaan, sambil memajukan perkongsian strategik komprehensif hingga manjadi teladan hubungan antarabangsa model baharu.

Weerasak pula berkata, Thailand dan China adalah saudara yang menjalin hubungan ekonomi dan perdagangan yang rapat, serta ikatan muhibah yang cukup bersejarah.

Sempena hari kebesaran ini, beliau menyampaikan mogaan dan harapan baik kepada rakyat China dan Thailand serta perantau di seluruh dunia, agar sentiasa bahagia, selamat, sihat, makmur dan dilimpahi tuah.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin