Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Mesyuarat Kerja Ekonomi Kerajaan Pusat China di Beijing

2018-12-22 12:02:59 CRI

Mesyuarat Kerja Ekonomi Kerajaan Pusat China diadakan di Beijing pada 19 hingga 21 Disember lalu.

Setiausaha Agung Jawatankuasa Pusat Parti komunis China (PKC), Presiden China dan Pengerusi Jawatankuasa Ketenteraan Pusat PKC,  Xi Jinping, Perdana Menteri, Li Keqiang dan lima anggota Jawatankuasa Tetap Biro Politik Jawatankuasa Pusat PKC, iaitu Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji dan Han Zheng menghadiri mesyuarat tersebut.

Presiden Xi dalam ucapannya telah membuat rumusan tentang kerja-kerja ekonomi bagi tahun 2018, menganalisis situasi ekonomi domestik dan antarabangsa semasa serta mengatur tugasan ekonomi bagi tahun 2019. Li Keqiang dalam ucapannya telah mengeluarkan tugas kontrik dalam kerja-kerja ekonomi pada tahun depan. 
Mesyuarat itu menegaskan, tahun 2019 ulang tahun ke-70 pertubuhan Republik Rakyat China, merupakan tahun kunci bagi membangunkan masyarakat kaya pragmatik, yang menjadi kerja ekonomi amat penting. 
Antara usaha yang penting pada tahun depan termasuklah mendorong industri pembuatan berkembang dengan kualiti tinggi, menggalakkan pembentukan pasaran domestik yang kuat, melaksanakan strategi pembangunan luar bandar dengan bersungguh-sungguh, menggalakkan pembangunan selaras antara pelbagai kawasan, mempercepat pembaharuan sistem ekonomi, mendorong keterbukaan dengan segenap aspek, dan meningkatkan

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin