Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Negara Maju Perlu Tunai Janji Bantu Negara Membangun

2018-12-06 15:32:00 CRI

Masyarakat antarabangsa perlu menggesa negara-negara maju menunaikan janji mereka untuk membina iklim pembangunan antarabangsa yang baik bagi negara-negara membangun termasuk yang berpendapatan sederhana.

Sewaktu berhujah pada mesyuarat peringkat tinggi negara-negara berpendapatan sederhana sempena Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) ke-73 kelmarin, Wakil Tetap China, Ma Zhaoxu menyatakan negara-negara membangun menghadapi cabaran pembangunan yang tidak boleh diabaikan.

Masyarakat antarabangsa perlu mengambil perspektif yang komprehensif dan objektif terhadap tahap pembangunan negara-negara terbabit dan memperkukuh perkongsian untuk pembangunan.

Usaha juga perlu dilakukan untuk membina model kerjasama yang berteraskan PBB, mengutamakan kerjasama Selatan-Utara dan dilengkapi dengan kerjasama Selatan-Selatan bagi menyediakan sokongan yang kuat kepada negara-negara berpendapatan sederhana.

Tambah beliau, China bersedia memperkasakan kerjasama Selatan-Selatan dengan negara-negara membangun, dan bersama-sama melaksanakan inisiatif Jalur dan Laluan (BRI) sebagai sumbangan kepada pembentukan komuniti berkongsi nasib sesama insan.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin