Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

China Tingkatkan Perkongsian Strategik dengan Portugal

2018-12-06 11:39:31

China Tingkatkan Perkongsian Strategik dengan Portugal

China komited berusaha bersama Portugal meningkatkan perkongsian strategik komprehensif ke satu tahap lebih tinggi, sebagaimana dinyatakan Presiden Xi Jinping ketika bertemu dengan Perdana Menteri Portugal, Antonio Costa di Lisbon semalam. 

Xi berkata, China dan Portugal akan terus menjunjung semangat terbuka, inklusif dan saling untung, di samping memperkukuh perkongsian strategik dan meningkatkan pembinaan Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI).

Kerjasama dan pertukaran hendaklah ditingkatkan dalam sektor ekonomi, perdagangan, budaya, pendidikan, pelancongan, sains dan teknologi, sukan dan media, serta bidang maritim.

Costa pula berkata, perdagangan dua hala menunjukkan momentum perkembangan baik, sementara kerjasama dan pelaburan dalam sektor utama dijalankan dengan lancar. Hubungan Portugal dan China sedang memasuki tempoh terbaik dalam sejarah dan berdepan peluang pembangunan baharu.

Selepas rundingan, kedua-dua pemimpin menyaksikan majlis memeterai perjanjian kerjasama dua hala, antaranya memoradum persefahaman bagi menggalakkan pembangunan BRI.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin