Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Tempoh Kritikal bagi Hubungan China-AS

2018-12-04 12:03:00 CRI

Presiden China, Xi Jinping dan rakan sejawatnya dari Amerika Syarikat (AS), Donald Trump bersetuju untuk menghentikan sekatan perdagangan seperti perang tarif yang semakin memburuk, dalam satu rundingan di Argentina Sabtu lalu.

Selain itu, kedua-dua pihak akan menjalankan rundingan intensif selama 90 hari hingga mencapai persetujuan untuk membatalkan tarif tambahan yang dilaksanakan satu sama lain pada tahun ini. Tanpa konsensus sedemikian, situasi dijangka makin parah.

Pergeseran yang berlarutan lebih lapan bulan telah membawa impak kepada kedua-dua negara, dan fakta menunjukkan tiada pemenang dalam perang perdagangan. Pada bulan Oktober, defisit perdagangan kargo AS mencatat paras tertinggi iaitu USD77.2 bilion (RM 333 bilion). Ternyata perang yang dicetuskan Washington tidak membaiki keadaan sebagaimana yang diharapkan, sebaliknya menambah risiko kepada ekonomi domestik AS.

Keputusan pemimpin China dan AS untuk menghentikan pergeseran, satu pilihan bijak yang berfaedah kepada kedua-dua pihak. Jika persetujuan antara pemimpin gagal dilaksanakan, kemungkinan satu pusingan baharu perang perdagangan tercetus, menjejaskan kepentingan semua. Maka, tempoh tiga bulan akan datang kritikal bagi kedua-dua negara.

Walau apa jua hasil rundingan berkenaan, China akan terus bertenang dan mengekalkan pendiriannya, yakni tidak mahu berperang dagang, namun tidak takut menghadapinya jika perlu. China akan secara teguh mempertahankan kepentingan teras negara dan rakyatnya.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin