Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Xi Jinping Ditemui Harry Kissinger

2018-11-09 13:25:53

Presiden China, Xi Jinping ditemui bekas Setiausaha Negara Amerika Syrikat (AS), Dr. Henry Kissinger di Dewan Besar Rakyat, Beijing semalam.

Xi menyatakan bahawa Dr. Kissinger adalah sahabat lama rakyat China yang telah membuat sumbangan besar kepada perkembangan hubungan China-AS. Dunia kini berdepan perubahan yang tidak pernah dilihat dalam sedekad lalu, masyarakat antarabangsa menanti-nantikan hubungan China-AS berkembang mengikut arah yang betul. 

Beliau dan Presiden Donald Trump telah berjanji bertemu sempena Sidang Kemuncak Kumpulan 20 (G20) di Argentina, untuk bertukar-tukar pendapat mengenai isu-isu yang menjadi tumpuan sama.

Xi menegaskan China sentiasa menempuh jalan pembangunan secara damai, komited memajukan hubungan China-AS tanpa konfrontasi, saling hormat serta berlandaskan kerjasama saling untung. China bersedia menyelesaikan masalah dalam hubungan dua hala melalui rundingan secara sama rata, saling menguntungkan, saling memahami dan bertolak ansur. 

AS diharap menghormati hak China untuk maju mengikut jalan pembangunan yang dipilih sendiri, serta sehaluan dengan China dalam usaha mengembangkan hubungan dua hala dengan sihat dan stabil.

Kissinger pula menyatakan, perlunya pemikiran strategik dan visi jauh untuk mengembangkan hubungan AS-China. Kedua-dua pihak perlu meningkatkan persefahaman, memperkasakan komunikasi strategik, memperluas kepentingan bersama, dan menangani perselisihan dengan baik. Ini akan menunjukkan kepada dunia bahawa terdapat jauh lebih banyak kepentingan bersama antara AS dan China berbanding perbezaan.

Beliau berharap pertemuan Presiden Xi dengan Trump di Argentina dapat diadakan dengan jayanya. 


Anda mungkin berminat

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin