Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Pertemuan Berkala ke-23 Perdana Menteri China-Rusia di Beijing

2018-11-08 13:32:20

Perdana Menteri China, Li Keqiang dan rakan sejawatnya dari Rusia, Dmitry Medvedev bersama-sama mempengerusikan Pertemuan Berkala ke-23 Perdana Menteri China-Rusia di Dewan Besar Rakyat di Beijing pagi semalam.

Li Keqiang menyatakan bahawa Presiden Xi Jinping dan Presiden Vladimir Putin telah banyak kali mengadakan pertemuan yang berjaya, dan perkongsian rakan strategik komprehensif kedua-dua negara kekal beroperasi pada tahap tinggi. Pertemuan ini dijalankan buat kali pertama selepas kerajaan penggal baharu kedua-dua negara dibentuk. Pelbagai mekanisme jawatankuasa di bawah rangka Pertemuan ini beroperasi dengan lancar dan menyaksikan kerjasama dalam bidang-bidang terlibat membuahkan hasil yang baharu. China bersedia terus mengintensifkan kesalingpercayaan politik dan strategik dengan Rusia, memperluas kerjasama pragmatik, bersama-sama menyumbang kepada kedamaian, kestabilan dan pembangunan dunia.

Li Keqiang berharap kedua-dua pihak terus meningkatkan tahap kemudahan perdagangan, memperluas skala pelaburan antara satu sama lain, mengintensifkan kerjasama pertanian, mendorong e-dagang rentas sempadan China-Rusia berkembang dengan sihat dan stabil, serta meningkatkan kerjasama dalam bidang inovasi terutamanya penggunaan sains dan teknologi dan penyelidikan asas.

Li Keqiang menegaskan, China bersedia bersama-sama dengan Rusia komited melindungi prinsip dan semangat Pertubuhan Perdagangan Dunia, memelihara perdagangan bebas dan menyokong multilateralisme. China bersedia menyelaraskan pelaksanaan inisiatif "Jalur dan Laluan" (B&R) dengan Kesatuan Ekonomi Eurasia.

Selepas Pertemuan itu berakhir, PM Li dan Medvedev menandatangani Pengumuman Bersama Pertemuan Berkala ke-23 Perdana Menteri China-Rusia serta menyaksikan pemeteraian dokumen kerjasama dua hala yang melibatkan bidang pelaburan, sumber tenaga, kerjasama daerah, sosiobudaya, pertanian, kastam, pemeriksaan kualiti dan angkasa lepas.


Anda mungkin berminat

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin