Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Mahasiswa Malaysia Diberi Peluang Lawat Beijing

2018-11-06 14:40:00 CRI

BEIJING, Nov 5 (Radio Antarabangsa China) -- Seramai 36 mahasiwa Malaysia menyertai satu lawatan persabahatan anjuran Persatuan Persahabatan Malaysia-China (PPMC) di Beijing selama 11 hari.

Setiausaha Biro Kewangan, Pelaburan dan Perdagangan PPMC, Ng Chin Long berkata lawatan itu bertujuan untuk merealisasikan objektif PPMC iaitu untuk belajar mengenai China dan menjalin hubungan silaturahim antara rakyat terutamanya dengan golongan muda di China.

Beliau berkata, berbeza dengan lawatan yang terdahulu, lawatan kali ini memperlihatkan penglibatan mahasiswa Malaysia dari pelbagai latar belakang dan negeri termasuk dari Sabah dan Sarawak.

"Sepanjang penglibatan saya selama 10 tahun dengan PPMC, tujuan utama kita adalah untuk mempertingkat atau menjalin persahabatan dua negara iaitu Malaysia dan China khusnya rakyat ke rakyat," katanya sewaktu ditemu ramah ketika mengemudi lawatan persahabatan PPMC ke Beijing hari ini.

Dalam pada itu, Ng juga berharap golongan muda khususnya mahawasiswa dapat menjadi pemangkin dalam mempertingkat hubungan kedua-dua negara menerusi lawatan persahabatan ini.

"Pada lawatan kali ini, selain membawa mereka (mahasiswa) ke tempat-tempat bersejarah, kita juga akan bawa mereka untuk belajar mengenai seni kraftangan, inovasi & teknologi serta berjumpa dengan mahasiswa di Beijing," kata Ng.

Sementara itu, seorang mahasiswi dari Universiti Teknologi Mara Malaysia (UiTM), Siti Nur Farhana yang pertama kali menjejakkan kaki di China berkata, dia berharap untuk mempelajari sebanyak yang mungkin dengan peluang yang diberikan kepadanya terutamanya mengenai budaya.

"Meskipun tahu berbahasa Mandarin, saya secara jujurnya tidak pernah mengetahui mengenai sejarah budaya di China termasuk pakaian tradisional, permainan, dan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan di China." kata Siti Nur Farhana yang mendapat peluang ke Beijing setelah disyorkan oleh pensyarahnya.

Lawatan persahabatan yang bermula pada 3 November lepas akan berlangsung hingga Ahad ini.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin