Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Harmoni, Saling Percaya Sesuai Kepentingan Semua

2018-09-13 13:11:00 CRI

Asia Timur Laut yang harmoni, saling percaya, bersatu padu dan stabil sesuai dengan kepentingan semua serta hasrat masyarakat antarabangsa.

Demikian ujaran Presiden China, Xi Jinping pada sidang pleno Forum Ekonomi Timur (EEF) ke-4 di Vladivostok, Rusia semalam.

Xi menyatakan China bersedia bersama-sama semua negara memperkukuh rasa saling percaya untuk menjaga ketenteraman serantau; memperkasakan kerjasama demi keuntungan bersama; saling belajar untuk mempererat ikatan persahabatan; dan memandang jauh untuk merealisasikan pembangunan terselaras.

Beliau menyarankan agar strategi pembangunan dan dasar diselaraskan, kesalinghubungan infrastruktur rentas sempadan dibaiki, serta liberalisasi perdagangan dan pelaburan ditingkatkan.

Sarannya lagi, meneroka mod baharu bagi pembangunan terselaras serantau, mempercepat inovasi sains dan teknologi, serta menggalakkan pola industri dan gaya hidup yang menjimatkan sumber dan mesra alam.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin