Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Arab Saudi Usir Duta Kanada

2018-08-07 15:16:06 CRI

Arab Saudi memberinotis 24 jammengusir Duta Besar Kanada, Dennis Horak dan memanggil pulang dutanya dinegara itu selainmembeku semua transaksi perniagaan dan pelaburan baharu.

Tindakan itu susulandakwaan bahawa pendirian Kanadaberhubung penahanan aktivis hak wanita dan hak asasi manusia oleh Arab Saudi, satu bentuk campur tangan dalam hal ehwal Riyadh.

Menurut kenyataan Kementerian Luar Arab Saudi, pendirian Kanada itu melanggar prinsip paling asas undang-undang antarabangsa.

Saudi Arabian Airlines malam semalam mengumumkan penjualan tiket ke Toronto dihentikan serta-merta, sebelum semua penerbangan kebandar terbesar Kanada itu dibatalkan bermula13 Ogos.

Kementerian Pendidikan pula mengumumkan, 12 ribu pelajar tajaan kerajaan dan keluarga merekadi Kanada akan dipindahkan ke negara lain.

Pada minggu lalu, Kementerian Luar Kanadadalam rencana melalui media sosial menggesa Riyadh membebaskan aktivis hak asasi manusia yang ditahan.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin