Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Mesyuarat Menteri Luar 10 3 Amat Berjaya

2018-08-05 15:45:02 CRI

Mesyuaratmenteri luar ASEAN dengan China, Jepun dan Korea Selatan (10 3) yang berlangsung dalam suasana bersatu padu dan harmoni, disifatkan amat berjaya.

Dalam sidang media selepas mesyuarat menteri luar kerjasama Asia Timur di Singapura semalam, Menteri Luar China, Wang Yimemaklumkanbeberapa persepakatan penting telah dicapai.

Semua pihak komitedbersama-sama mempertahankan perdagangan bebas dan multilateralisme, menentang perlindungan perdagangan.

Sementara itu, langkah-langkah perlu diambil untukmenggalakkan penubuhan Komuniti Ekonomi Asia Timur dan mempercepat rundingan perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) supayadapat mencapaikemajuan hakiki menjelang akhir tahun ini.

Kata beliau, terdapat perbezaan yang ketaraantaramesyuaratmenteri 10 3denganmesyuarat menteri luar Sidang Kemuncak Asia Timur (10 8). Ini kerana negara-negara serantau tetapbermesyuarat dalam suasana mesra dan harmoni, namun terdapat negara dari rantau lain yang sentiasa mengeluarkan kenyataan bukan-bukan dalam mesyuarat 10 8dengan tujuan menimbulkan kekecohan di rantau ini.

Tambah beliau, negara serantau sahaja yang paling berhakmenilai situasi semasa dan menerajui kerjasama serantau. Negara dari luar rantau diharapa mengubahkan sikapnya, serta memahami dan menyokong usaha murni China dan negara-negara ASEAN.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin