Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Presiden Xi Temu Wakil Majlis CEO Global

2018-06-22 12:53:58
r_1315990_2018062212541175281200.jpg r_1315990_2018062212541885914000.jpg

Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan eksekutif syarikat multinasional terkemuka dunia yang berada di Beijing untuk menghadiri sesi khas sidang kemuncak meja bulat Majlis CEO Global, di Wisma Tamu Negara Diaoyutai semalam.

Mereka bertukar-tukar pendapat mengenai inisiatif "Jalur dan Laluan" (B&R), inovasi dan pembuatan pintar, pembangunan hujau, tadbir urus global, dan lain-lain.

Xi menyatakan dasar pembaharuan dan pintu terbuka telah dilaksanakan selama 40 tahun di China. Syarikat-syarikat tersebut merupakan peserta, saksi dan penyumbang penting dalam proses itu, dan juga mendapat keuntungan besar daripadanya.

Sejak tahun lalu, ekonomi global berkembang dengan stabil dan semakin baik. Bagaimanapun, pertumbuhan ekonomi tetap kurang dinamik. Faham perlindungan perdagangan, pemencilan dan populisme turut bangkit, manakala kedamaian dan pembangunan dunia berdepan cabaran semakin serius.

China bersedia bersama-sama semua negara membentuk komuniti berkongsi nasib sesama insan.

China menggalakkan syarikat multinasional bekerjasama dengan syarikat China dalam rangka inisiatif B&R demi keuntungan bersama.

China akan terus melonggarkan akses pasaran, mencipta persekitaran lebih kondusif untuk pelaburan, meningkatkan perlindungan terhadap hak harta intelek, meluaskan pengimportan, dan menawarkan suasana yang lebih longgar dan teratur bagi pelabur tempatan dan asing.

Para usahawan yang hadir menilai tinggi pencapaian China dalam pembaharuan dan keterbukaan, serta sumbangan China terhadap pertumbuhan ekonomi dunia.

Mereka menyuarakan perasaan berbesar hati kerana dapat menyertai pembaharuan China dalam tempoh 40 tahun lalu, sambil menyatakan mereka turut mendapat faedah daripada pembangunan China.

Para eksekutif memuji pendirian teguh China yang menyokong globalisasi dan menentang perlindungan perdagangan.

Mereka menyatakan sumbangan China dalam menggalakkan pemuktamadan perjanjian perubahan iklim Paris memperlihatkan peranan negara ini dalam menerajui pembinaan komuniti berkongsi nasib sesama insan.

B&R, inisiatif yang sesuai dengan arus sezaman dan bakal membawa kemakmuran kepada negara-negara terlibat.

Syarikat-syarikat multinasional bersedia aktif menyertai pembangunan B&R dan meningkatkan kerjasama dengan China dalam pelbagai bidang untuk mencapai perkembangan lebih besar dan maju bersama dengan ekonomi China.Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin