Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Kenyataan Bersama DPRK-AS Tegaskan Semenanjung Bebas Nuklear

2018-06-13 17:39:50

Pemimpin tertinggi Republik Rakyat Demokratik Korea(DPRK), Kim Jong-un dan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump menandatangani kenyataan bersama dalam pertemuan kali pertama antara pemimpin kedua-dua negara dalam sejarah di Singapura semalam.

Menurut kenyataan bersama itu, DPRK dan AS akan berusaha "menjalin hubungan DPRK-AS yang baharu" dan "membina mekanisme kedamaian yang kekal dan stabil di Semenanjung Korea". Trump berjanji akan menyediakan jaminan keselamatan kepada DPRK, manakala Kim pula menegaskan lagi komitmennya untuk mewujudkan Semenanjung bebas nuklear. Selain itu, rundingan peringkat tinggi antara kedua-dua negara akan diadakan untuk menggalakkan pelaksanaan hasil pertemuan tersebut.

Kim dalam majlis penandatanganan dokumen menyatakan, kedua-dua pihak akan membiarkan masa lalu dan bersama-sama menyambut "titik permulaan yang baharu". Trump menyatakan, kenyataan itu amat komprehensif dan hubunagan AS-DPRK akan berdepan situasi yang serba baharu.

Dalam sidang media selepas pertemuan, Trump menyatakan, proses Semenanjung Korea bebas daripada nuklear akan dimulakan secepat mungkin, namun proses itu akan mengambil masa yang agak lama. Pihaknya akan mengekalkan sekatan ke atas DPRK sebelum isu nuklear diselesaikan. Beliau juga menanti-nantikan penjalinan hubungan diplomatik kedua-dua negara, tetapi masih belum sampai waktunya.Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin