Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Sidang Kemuncak SCO Berakhir

2018-06-11 13:53:01

Mesyuarat ke-18 Lembaga Pemimpin Negara Anggota Pertubuhan Kerjasama Shanghai (SCO) berakhir di Qingdao, Provinsi Shandong China petang semalam. Presiden China, Xi Jinping ketika mempengerusikan sidang pleno telah menyatakan pandangan untuk menyemarakkan “semangat Shanghai” dan menubuhkan komuniti berkongsi nasib SCO. Anjuran beliau mendapat sambutan daripada masyarakat antarabangsa.

Xi telah menyampaikan ucaptama tentang topik tersebut dalam upacara perasmian. Beliau menyatakan, sejak ditubuhkan 17 tahun yang lalu, SCO telah menempuh pelbagai cabaran dan mencapai kemajuan yang cemerlang, sehingga menjalinkan perkongsian yang membina berdasarkan prinsip tidak bersekutu, tidak berkonfrontasi dan tidak menyasarkan pihak ketiga. Ini merupakan satu perkara baharu dalam hubungan antarabangsa, dan mencipta model kerjasama serantau yang baharu, sekali gus menyumbang kepada kedamaian dan pembangunan serantau.


Menteri Penasihat Kedutaan Besar Rusia ke China, yang juga Wakil Tetap Rusia ke Sekretariat SCO, Dmitry Lukyntsev ketika menerima wawancara menyatakan, ucapan Xi merupakan pandangan yang jelas dan tepat terhadap situasi serantau dan dunia, anjuran beliau pasti akan mendapat sokongan pelbagai anggota dan dilaksanakan bersungguh-sungguh.


Dekan Fakulti Politik Universiti Punjabi Pakistan, Dr Amjad Abbas berpendapat, cadangan Xi tentang penubuhan komuniti berkongsi nasib amat bermakna bagi kerjasama pelbagai anggota SCO pada masa depan. Katanya, Xi menegaskan konsep menang-menang dan berkongsi, pelbagai anggota haruslah mengetepikan perselisihan dan membawa hasil pembangunan kepada setiap negara.


Duta Besar India ke China, Gautam Bambawale menyatakan, ucaptama Presiden Xi telah menggariskan hala tuju perkembangan SCO pada masa depan. Beliau menanti-nantikan India memainkan peranan lebih besar dalam rangka pertubuhan tersebut.Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin