Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Pembaharuan Struktur Ekonomi China Pendorong Perdagangan Global

2018-04-15 16:07:07

Transformasi struktur ekonomi China yang beralih dari bergantung pada pelaburan kepada penjanaan penggunaan turut memberikan manfaat kepada pertumbuhan ekonomi yang lebih kuat dan peningkatan perdagangan global.
Demikian kandungan laporan Data dan Prospek Perdagangan Dunia yang dikeluarkan Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) Khamis lalu.
Menurut data WTO, kadar sumbangan pelaburan dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) telah menurun daripada 55% pada tahun 2013 kepada 32% pada tahun 2017, manakala kadar penggunaan meningkat banyak.
Menurut pegawai Persidangan Bangsa-bangsa Bersatu Mengenai Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD), Liang Guoyong, penggunaan memainkan peranan lebih penting dalam merangsang pertumbuhan ekonomi bermakna bahawa pertumbuhan ekonomi semakin mampan dan inklusif, dan ini juga mencerminkan permintaan terhadap import semakin meningkat. China selaku entiti ekonomi kedua terbesar di dunia terus meningkatkan penggunaan dan import akan menjadi pendorong demi pertumbuhan perdagangan global.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin