Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Hainan akan Bina Zon Ujian Perdagangan Bebas

2018-04-14 15:38:59 CRI

Hainan akan Bina Zon Ujian Perdagangan Bebas

Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China (PKC) menyokong Hainan membina zon ujian perdagangan bebas di seluruh pulau itu, merintis jalan pembinaan pelabuhan perdagangan bebas yang bercirikan China, dan menyusun dasar dan mekanisme berkaitan secara berperingkat.

Demikian dinyatakan Xi Jinping ketika menyampaikan ucapan penting dalam persidangan sambutan ulang tahun ke-30 penubuhan Zon Ekonomi Khas Hainan di Hainan petang semalam.

Beliau berkata, Jawatankuasa Pusat PKC membuat keputusan tersebut melalui kajian saintifik terhadap situasi dalam negeri. Keputusan ini memperlihatkan keazaman China untuk memperkasakan keterbukaan dan menggalakkan globalisasi ekonomi.

Xi menyatakan, Jawatankuasa Pusat PKC menyokong Hainan mempergiat pembaharuan dan pintu terbuka sehingga menjadi teladan bagi pembinaan sosialisme yang bercirikan China pada era baharu.

Beliau berkata, China mengalu-alukan pelabur dari seluruh dunia melabur di Hainan dan terlibat dalam pembinaan pelabuhan perdagangan bebas, supaya berkongsi peluang pembangunan China dan hasil dasar pembaharuan dan pintu terbuka negara ini.

Xi berpendapat, Hainan harus giat mengembangkan industri maklumat generasi baharu dan ekonomi digital, menggalakkan penggabungan industri internet, internet benda, data besar, pemanduan arah satelit, kecerdasan buatan (AI) dengan ekonomi sebenar.

Jawatankuasa Pusat PKC menyokong Hainan membina zon ujian tamadun ekologi peringkat negara, merintis cara pembangunan tamadun ekologi bagi seluruh negara.

Menurut beliau, Hainan akan memperkenalkan dasar keutamaan untuk menarik tenaga insan dari Hong Kong, Makau dan Taiwan serta negara luar bekerja dan menetap di Hainan.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin