Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Guo Shengkun Ditemui Luhut

2018-04-14 15:08:59 CRI

Anggota Biro Politk Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China (PKC) yang juga Setiausaha Jawatankuasa Politik dan Perundangan Jawatankuasa Pusat PKC, Guo Shengkun ditemui utusan khas Presiden Indonesia yang juga Menteri Koordinator Bidang Kemaritiman, Luhut Panjaitan di Beijing semalam.

Guo menyatakan bahawa Presiden Xi Jinping telah menghuraikan konsep membina komuniti berkongsi nasib sesama insan dan bersama-sama mencipta masa depan Asia dan dunia yang cerah, ketika menyampaikan ucaptama dalam sidang tahunan Forum Asia Boao baru-baru ini. Ucapan beliau mendapat sambutan masyarakat antarabangsa dan diyakini akan turut menyuntik momentum baharu kepada pembangunan hubungan China-Indonesia.

Guo berharap kedua-dua pihak melaksanakan konsensus yang dicapai presiden kedua-dua negara, menggalakkan penyelarasan inisiatif "Jalur dan Laluan" (B&R) dengan strategi pembangunan Indonesia, mengintensifkan kerjasama penguatkuasaan undang-undang dan keselamatan termasuk usaha memerangi jenayah rentas sempadan, serta memelihara kestabilan dan pembangunan kedua-dua negara dan rantau ini.

Luhut pula menyatakan bahawa pihaknya bersedia memperkasakan kerjasama pragmatik dengan China di samping memperluas kerjasama yang saling menguntungkan dan situasi menang-menang.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin