Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

AS, Britain, Perancis Serang Syria

2018-04-14 15:08:59 CRI

Pada pukul 9.00 malam semalam waktu tempatan, Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump menyampaikan ucapan melalui TV bahawa beliau telah mengarah tenteranya bersama-sama dengan Britain dan Perancis melancarkan serangan yang tepat terhadap sasaran ketenteraan Syria. Ini dianggap sebagai tindak balas terhadap "serangan senjata kimia" yang berlaku di kawasan Ghouta Timur Syria baru-baru ini.

Trump turut mendakwa bahawa Rusia mesti bertanggungjawab ke atas penggunaan senjata kimia di Syria. Beliau berkata serangan tentera AS terhadap kerajaan Syrikat akan diteruskan.

Menurut maklumat berkenaan, kawasan Ghuota Timur, sebelah timur di luar Damsyik, dilaporkan berlaku serangan senjata kimia pada 7 April lalu. Kerajaan AS menyatakan semalam bahawa pihaknya mempunyai bukti mengenai tindakan tersebut dilakukan kerajaan Syria. Tuduhan itu dinafikan kerajaan Syria.

Menurut laporan TV Negara Syria hari ini bahawa AS dan beberapa negara lain telah melancarkan operasi ketenteraan terhadap Damsyik pada pagi tadi. Sistem pertahanan udara tentera Syria telah bertindak balas terhadap tindakan pencerobohan AS, Britain dan Perancis, dan berjaya memintas 13 buah objek terbang.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin