Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Kedutaan China di Myanmar Sambut Pesta Songkran

2018-04-14 15:08:59 CRI

Kedutaan China di Myanmar telah mengundang wakil pelbagai lapisan masyarakat tempatan bersama-sama merayakan Pesta Songkran yang juga Tahun Baharu Myanmar. Ini kali pertama Kedutaan China di Myanmar mengadakan aktiviti sambutan Pesta Songkran.

Duta Besar China, Hong Liang dalam aktiviti itu berkata, Songkran yang juga dikenali sebagai Pesta Air adalah pesta tradisonal Myanmar. Pesta ini juga disambut di China, Thailand, Laos, Kemboja, Vietnam dan Sri Lanka. Songkran merupakan pesta bersama dan warisan budaya bersama bagi beberapa negara di rantau ini. Ini membuktikan rakyat di negara-negara tersebut berkongsi budaya yang sama dan mempunyai ikatan yang rapat.

Ketua Menteri provinsi Yangon, Phyo Min Thein pula menyatakan bahawa aktiviti tersebut yang diadakan oleh Kedutaan China buat pertama kalinya bukan sahaja mendorong hubungan persahabatan kedua-dua negara bahkan mengeratkan hubungan rakyat kedua-dua negara. Kerajaan dan syarikat kedua-dua negara bekerjasama akan menggalakkan pembangunan negaranya.

Dalam aktiviti itu, Hong Liang bersama-sama dengan penduduk tempatan menari tarian tradisonal Myanmar dan saling menyiram air bagi menyampaikan hasrat yang baik.

Pesta Songkran di Myanmar tahun ini akan berlangsung hingga 17 April.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin