Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Xi Jinping Ditemui Tetamu BFA

2018-04-09 12:12:24 CRI

Sempena perasmian sidang tahunan Forum Asia Boao (BFA) 2018, Presiden China, Xi Jinping telah bertemu dengan beberapa tetamu kehormat forum itu di Beijing semalam.

Dalam pertemuan dengan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres, Xi Jinping menyatakan, isu antarabangsa bersangkut paut dengan sistem dan kemampuan tadbir urus. Baik tadbir urus domestik mahupun global, matlamatnya tetap faedah kepada rakyat. Pihak pemerintah perlu memberikan keyakinan dan jangkaan yang stabil kepada rakyat.

Guterres berasa gembira kerana dapat melawat China dan menghadiri sidang tahunan BFA sempena ulang tahun ke-40 pelaksanaan dasar pembaharuan dan pintu terbuka di China. Beliau percaya bahawa China akan berperanan lebih besar dalam beberapa dekad akan datang.

Selepas itu, Xi Jinping telah ditemui delegasi Austria yang diketuai Presiden Vander Belen yang pertama kali melawat China. Selain itu, Canselor dan empat orang menteri Austria juga turut ikut serta dalam lawatan ke China kali ini.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin