Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Pelancong China Rai TBC di Kemboja

2018-02-12 15:16:01 CRI

Ramai pelancong China memilih Kemboja sebagai destinasi percutian sempena Tahun Baharu Cina yang bakal tiba, sehingga hotel-hotel tempatan hampir habis ditempah.

Menurut data terkini Sekretariat Penerbangan Awam Kemboja, terdapat 15 syarikat penerbangan membuka laluan terus antara Kemboja dengan China, antaranya tiga syarikat tempatan dan 12 syarikat China.

Pada tahun lalu, jumlah pelancong China ke Kemboja mencatat kira-kira 1.2 juta, iaitu 21% jumlah pelancong asing ke negara itu. Angka tersebut meningkat 46% berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

Ketua Pengarah Jabatan Statistik Kementerian Pelancongan Kemboja berkata, jumlah pelancong asing ke Kemboja pada tahun ini dijangka mencatat 6 juta, dengan sumber pelancong terbesar, China.

Kemboja bukan sahaja kaya dengan destinasi pelancongan bersejarah, malah menyediakan banyak pakej pelancongan bertema ekologi dan pulau kepada pelancong asing.    

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin