Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing Teladan Baharu

2018-02-08 15:12:03 CRI

Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 di Beijing diharap menjadi teladan bagi penganjuran temasya sukan itu, sesuai dengan peraturan baharu Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC).

Demikian ujar Presiden IOC, Thomas Bach dalam sidang akhbar menjelang Sukan Olimpik Musim Sejuk di Pyeongchang, Korea Selatan semalam.

Pada 6 Februari lalu, IOC mengumumkan 118 peraturan baharu yang bertujuan mengurangkan kos penganjuran Sukan Olimpik dan Paralimpik.

Antaranya termasuk mengecilkan saiz venue, meneliti semula lalu lintas, mengoptimumkan penggunaan infrastruktur dan perkhidmatan sedia ada, selain menggunakan tapak yang sama untuk beberapa acara pertandingan.

Upacara perasmian dan penutupan serta pelbagai aktiviti dan perkhidmatan lain perlu dijalankan dengan kos minima tanpa menjejaskan suasana temasya.

Menurut Bach, peraturan baharu itu telah pun mula berkuat kuasa dalam persiapan Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 di Beijing.

Katanya, pelaksanaan yang baik membolehkan Sukan Olimpik Musim Sejuk di Beijing nanti menjadi teladan bagi penganjuran temasya seterusnya.

Beliau turut berpuas hati dengan pelan pemasaran yang dilaksanakan Jawatankuasa Penganjuran Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing setakat ini.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin