Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Trump Batalkan Lawatan ke Britain

2018-01-13 15:31:02 CRI

Lawatan Presiden Amarika Syarikat (AS), Donald Trump ke Britain bulan depan akan dibatalkan, dan beliau tidak akan merasmikan bangunan baharu Kedutaan Besar AS di Britain.

Demikian dikeluarkan oleh Trump melalui akaun media sosialnya pada malam 11 Januari lalu. Trump berkata beliau membuat keputusan ini kerana tidak berpuas hati dengan tindakan mantan Presiden, Barack Obama yang menjual bangunan lama kedutaan besar AS serta memperuntukkan dana yang besar untuk membina bangunan kedutaan yang baharu di tempat terpencil. Beliau enggan merasmikan bangunan baharu itu dan menyifatkannya "urus niaga yang buruk" oleh pemerintah Obama.

Menurut laporan BBC semalam, Setiausaha Negara AS, Rex Tillerson mungkin akan melawat Britain dan menggantikan Trump untuk merasmikan Kedutaan Besar baharu itu.

Walau bagaimanapun, jurucakap Perdana Menteri Britain memberitahu media, Trump akan melawat ke Britain, cuma beliau tidak akan merasmikan kedutaan itu.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin