Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Luhut Minta Susi Hentikan Tenggelamkan Kapal Haram

2018-01-12 15:01:02 CRI

Menteri Penyelarasan Hal-Ehwal Maritim Indonesia, Luhut Binsar Pandjaitan meminta Menteri Kelautan dan Perikanan, Susi Pudjiastuti menghentikan tindakan menenggelamkan kapal nelayan asing yang menangkap ikan secara haram di perairan negara itu. Beliau menuntut Susi memberikan lebih tumpuan untuk meningkatkan jumlah pengeluaran perikanan dan pendapatan nelayan.

Susi yang dikenali sebagai "menteri wanita yang bersifat keras" telah mengarahkan untuk menenggelamkan lebih 300 buah kapal nelayan asing termasuk dari Vietnam dan Thailand yang menangkap ikan secara haram di kawasan perairan Indonesia sejak tahun 2014.

Timbalan Presiden Indonesia, Muhammad Jusuf Kalla menyataka, kapal nelayan tersebut boleh ditahan atau dilelong. Tindakan menenggelamkan kapal asing tersebut mesti dihentikan kerana ia akan menjejaskan hubungan Indonesia dengan negara-negara berkenaan.

Dalam pada itu, Susi menganggap bahawa keputusannya selaras dengan undang-undang Indonesia dan beliau menolak untuk memberikan ulasan berkaitan kenyataan Luhut dan Jusuf Kalla tersebut.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin