Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Bina Komuniti Berkongsi Nasib China-Kemboja

2018-01-12 15:01:02 CRI

Perdana Menteri China, Li Keqiang dan rakan sejawatnya dari Kemboja, Hun Sen mengadakan rundingan di Phnom Penh pagi semalam. Li berkata, China bersedia mengambil peluang ulang tahun ke-60 terjalinnya hubungan diplomatik China-Kemboja tahun ini bagi membina komuniti berkongsi nasib kedua-dua negara.

Menurutnya, China bersedia bersama-sama Kemboja mengeratkan pertukaran peringkat tinggi, memperkasakan kerjasama pragmatik dalam pelbagai bidang. Di samping itu, China bersedia menyediakan bantuan kepada Kemboja untuk membantu mengembangkan ekonomi dan meningkatkan taraf hidup rakyat negara itu.

Li menambah, China bersedia mengeratkan penyelarasan dan komunikasi dengan Kemboja dalam mekanisme kerjasama Lancang-Mekong (LMC) dan rangka kerjasama China-ASEASN.

Hun Sen pula menyatakan, pihaknya bersedia memperkasakan kerjasama dengan China dalam bidang pembinaan prasarana, pertanian, pelancongan dan kesejahteraan rakyat.

Li Keqiang dan Hun Sen turut menyaksikan penandatanganan 19 dokumen kerjasama kedua-dua negara selepas rundingan tersebut.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin